top of page

ADRESSE

Hotel Ry, Kyhnsvej 2, 8680 Ry

RECEPTIONENS ÅBNINGSTIDER

Man-lør kl. 07.00-19.00

Søn- og helligdage 07.00-13.00

KONTAKT

+45 8689 1911 / info@hotelry.dk

Hotel-Ry_Hotel_Foto_Historie_02.jpg
Hotel Ry værelser - web - Fotograf Per B

Hotel Ry blev oprindeligt opført som Ry Gæstgiveri - det første hus, der blev opført i Ry i 1870. I dag er Hotel Ry en familiedrevet virksomhed med 52 hotelværelser, en restaurant, en gastropub, et charcuteri samt møde- og konferencefaciliteter

Hotel Ry ligger midt i Ry og omgivet af Danmarks smukkeste natur. Hotellets gode beliggenhed og faciliteter er attraktive for gæster, der søger et autentisk, inspirerende og hyggeligt ophold. Uanset om man er til natur, kultur eller historie, er der rig mulighed for et dejligt ophold samt noget lækkert til ganen og en god drink i baren.

Hotellet har egne p-pladser og ligger få skridt fra Ry Station. Mulighed for opladning af elbil. Medbring egen adapter.

Hotel Rys værelser er fordelt på den oprindelige bygning, den nye tilbygning samt i den lukkede gårdhave. Læs mere om værelserne her.

Har du spørgsmål til dit kommende ophold på Hotel Ry, er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi glæder os til at byde dig velkommen.

OM HOTEL RY

FIND OS
Hotellet kan tilgås fra Kyhnsvej 2 og Poul Steffensensvej

  • Indkørsel fra Poul Steffensensvej

  • Parkering på Poul Steffensensvej foran hotellets hovedindgang

  • Gratis p-pladser

  • Receptionen er placeret midt i ejendommen

  • Hotellets restauranter er placeret i ejendommens modsatte side på Kyhnsvej.

 

ANKOMST MED BIL

Hotel Ry ligger nemt og bekvemt ud til den gennemgående hovedgade i Ry, Skanderborgvej/Kyhnsvej. Man kommer let til Ry via følgende hovedveje/motorveje:

 

  • Via Østjyske Motorvej E45 nordgående retning: Af ved afkørsel 52 Skanderborg Vest/Ry og til venstre ad hovedvej 445 - ca. 10 km.

  • Via Østjyske motorvej E45 sydgående retning: Tag den nye Silkeborg/Herning-motorvej vestpå og kør af ved Låsby. Kør til venstre over motorvejsbroen, tag første vej til højre mod Ry Hovedvej 195/155 - ca. 8 km.

  • Fra Vestjylland: Tag Herning-motorvejen og kør af ved Låsby. Tag Hovedvej 195/155 til Ry - ca. 8 km. Vores gratis p-pladser har indkørsel fra Poul Steffensensvej.

ANKOMST MED TOG

Hotel Ry ligger kun 100m fra Ry station

ANKOMST MED FLY

Aarhus Airport (73 km)

Billund Airport (84 km)

 

ANKOMST MED BÅD

Fra Ry Marina er der kun et par hundrede meter til Hotel Ry

Hotel-Ry_Plantegning_P-plads.jpg
PRAKTISK INFORMATION

Ry Gæstgiveri var den første bygning, der blev opført i byen. Næsten samtidig opførtes Stationsbygningen, som dermed blev den næstældste. Begge bygninger er opført i 1870, året før selve banelegemet til Ry åbnede for transport.

Hotel-Ry-ca.-1910.jpg

Hotel Ry 1910: Med port til hestevogne og butik med varer fra Horsens Tugthus

RIVALISERING & DRAMATIK

Historien om Ry Gæstgiveri er ikke kedelig.

Efter opførelsen af kroen, som også husede en købmandshandel, søgte ejeren Søren Sørensen straks om krobevilling. Men bevillingen lod vente på sig. Til Sørensens store ærgrelse var bevillingen endnu ikke kommet i hus, da banearbejderne begyndte at strømme til Ry i forbindelse med det store arbejde på den nye banestrækning mellem Skanderborg og Silkeborg. Det kunne dog ikke holde Søren Sørensen tilbage, som valgte alligevel at åbne sin kro uden den nødvendige bevilling. Denne beslutning faldt absolut ikke i god jord hos den konkurrerende kroejer i Gl. Rye, som ligesom Søren Sørensen også havde søgt bevilling til at drive kro i forbindelse med den nye station. Han anmeldte derfor Søren Sørensen for at drive ulovlig beværtning, og Sørensen måtte således lukke og vente pænt på at få sin bevilling.

Ikke længe efter skulle der imidlertid være markedsdag i Ry, hvilket kunne betyde en stor fortjeneste for Søren Sørensen. Men da hans bevilling endnu ikke var kommet, var han nødt til at holde kroen lukket, da markedsgæsterne begyndte at strømme til byen. Om aftenen, da alle gæsterne passerede forbi endnu engang for at komme hjem, blev det dog for meget for Søren Sørensen. Han fortalte, at han havde fået sin krobevilling i løbet af dagen og åbnede kroen for udskænkning. Efterfølgende holdt Sørensen sin kro åben upåagtet, at bevillingen stadig lod vente på sig.

Dette blev dog ikke enden på rivaliseringen om krobevillingerne i den nye stationsby. Nogle år efter gæstgiveriets åbning byggede Jacob Strunge og Søren Madsen et stort hus med tilhørende rejsestald lige over for stationen og Sørensens gæstgiveri. Da det efterfølgende kom Sørensen for øre, at Strunge og Madsen i forbindelse med byggeriet havde søgt og fået gæstgiverbevilling til det nyopførte etablissement, skred han straks til handling. Han købte stedet af dem for 400 Daler og pålagde ejendommen og den tilhørende grund en klausul om, at der fra da af og fremover ikke måtte drives gæstgiveri på stedet. Det viste sig dog senere, at Strunge og Madsen  havde taget Sørensen godt og grundigt ved næsen, idet de aldrig havde fået den bevilling, de havde søgt.

På trods af Sørensens egen manglende bevilling, overtog hans kone senere driften af gæstgiveriet, idet Søren Sørensen selv blev syg og sengeliggende. At det nu var Sørensens kone, der drev gæstgiveriet, betød dog ikke, at rivaliseringerne om retten til krodrift i Ry dermed var overstået.

I Gl. Rye boede den rige Fru Petersen, som gentagne gange havde søgt om bevilling til at drive gæstgiveri i stationsbyen. Som et argument i sine ansøgninger havde Fru Petersen anført, at byens nuværende kro, som blev drevet af Sørensens kone, ikke var tidssvarende i forhold til de standarder, man kunne forvente i 1890’erne. Da både Sognerådet og politimesteren efterfølgende erklærede sig enige i Fru Petersens kritik af byens gæstgiveri, blev det for meget for Fru Sørensen, der skrev et brev til amtsrådet, hvori hun gjorde rede for forholdene på gæstgiveriet. Da borgmester Andreas Thiele efterfølgende inspicerede stedet, blev hans bedømmelse da også, at forholdene var en del bedre end forventet.

Hotel-Ry-værelse-omkring-1910-500x330.jpg

Hotel Ry: Værelse omkring 1910

Hotel-Ry-1950.jpg

Hotel Ry 1950

Den 23. februar 1894 var så endelig dagen, hvor amtsrådet skulle afgøre sagen om de ansøgte krobevillinger. Afgørelsen blev, at ægteparret Sørensen langt om længe fik deres bevilling. Skæbnen ville dog, at krobevillingen i første omgang ikke blev meget bevendt for Fru Sørensen, der nu drev kroen, idet gæstgiveriet uheldigvis brændte ned aftenen før amtsrådet skulle holde sit møde.

 

Branden på kroen blev en skælsættende begivenhed i det lille bysamfund. Efterfølgende blev der ofte talt om, at noget var sket enten ”før” eller ”efter” branden i gæstgiveriet. Branden blev med andre ord i mange år efter brugt som en markør, hvorefter man kunne tidsfastsætte andre begivenheder.

 

Selvom man måske kunne tro det, var det ikke for alle byens indbyggere, at branden alene var en sørgelig eller tragisk begivenhed. For en stor del af byens mænd blev det efter sigende også til en ganske festlig omgang brandslukningsarbejde. I kroens kælder havde Fru Sørensen nemlig sørget for, at der fandtes et særdeles velassorteret vinlager, hun kunne beværte sine gæster med. Efter branden var vinlageret imidlertid forsvundet i den blå luft, hvis man da ser bort fra de utallige tomme flasker, der i den efterfølgende tid kunne findes bag buske og langs vejkanter rundt omkring i byen. Forklaringen skulle efter sigende være, at mens branden hærgede kroen, havde byens mænd iværksat en heroisk redningsindsats og sørget for at bringe kroens vinlager i sikkerhed. Denne heltedåd var dog alene sat i værk med det formål for øje, efterfølgende at tømme de mange flasker, hvilket naturligt nok endte med at skabe en del furore i den lille stationsby. Konerne til de mange fulde mænd var ikke udelt begejstrede for mændenes kvikke påfund, hvilket måske har været med til at give anledning til stiftelsen af Rys første afholdsforening ikke længe efter branden på gæstgiveriet.

 

Der skulle ikke komme til at gå lang tid før kroen var bygget op igen efter branden, og denne gang var det en helt ny tidssvarende gæstgivergård, der kom til at ligge på stedet. I forbindelse med genopbygningen efter branden ændrede gæstgivergården ved samme lejlighed navn til Ry Hotel. Dermed var det også slut med rivaliseringerne om krobevillingerne, idet ingen herefter tog konkurrencen op med Fru Sørensen. Senere forpagtede Fru Sørensen hotellet ud, ind til det i 1906 blev solgt. Hoteldriften forsatte og har sidenhen skiftet ejer og navn flere gange:

1970'erne: Ry Park Hotel
2011: Hotel Blicher
2016: Hotel Ry
 

Hotel-Ry_Event_Foto_Ry-by-Night_Per-Bille.jpg

Hotel Ry 2020

HOTEL RYS HISTORIE

På Hotel Ry bestræber vi os hver dag på at levere den bedste service og oplevelse til vores gæster - og ikke mindst det gode kollegaskab. Det er ikke så afgørende, om du har flere års erfaring eller er ny i branchen. Det vigtigste er, at du er serviceminded og positiv og har lyst til at være en del af Hotel Ry-familien.

Vi er altid interesseret i at modtage motiverede ansøgninger. 

HOTEL

Mail: info@hotelry.dk 

JOB
bottom of page